Hericium (soplówka jeżowata), znane również jako hou tou gu lub yamabushitake, są dużymi, białymi, kudłatymi grzybami, które w miarę wzrostu przypominają lwią grzywę.
Grzyby te mają zastosowania zarówno w azjatyckiej kuchni, jak i medyczne w krajach azjatyckich, takich jak Chiny, Indie, Japonia i Korea.
Grzyby z grzywy lwa można zjeść na surowo, gotować, suszyć lub moczyć jako herbatę. Ich ekstrakty są często używane w suplementach zdrowotnych dostępnych bez recepty.
Wielu określa ich smak jako „podobny do owoców morza”, często porównując go do kraba lub homara. Soplówka jeżowata zawierają substancje bioaktywne, które mają korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza mózg, serce i jelita. Oto 9 korzyści zdrowotnych grzybów z hericium i ich ekstraktów.
Zdolność mózgu do wzrostu i tworzenia nowych połączeń nerwowych zazwyczaj spada wraz z wiekiem, co może wyjaśniać, dlaczego funkcje psychiczne pogarszają się u wielu starszych osób.
Badania wykazały, że soplówka jeżowata zawierają dwa specjalne związki, które mogą stymulować wzrost komórek mózgowych: hericenony i erinacyny.
Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że grzyby hericium mogą pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera, chorobą zwyrodnieniową mózgu, która powoduje postępującą utratę pamięci.
W rzeczywistości okazało się, że grzyby te i ich ekstrakty zmniejszają objawy utraty pamięci u myszy, jak również zapobiegają uszkodzeniom neuronów powodowanym przez blaszki beta-amyloidowe, które gromadzą się w mózgu podczas choroby Alzheimera.
Podczas gdy w żadnych badaniach nie analizowano, czy soplówka jeżowata jest korzystny w zwalczaniu choroby Alzheimera u ludzi, wydaje się, że zwiększa on funkcjonowanie umysłowe.
Badanie przeprowadzone na starszych osobach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi wykazało, że spożywanie 3 g sproszkowanego grzyba hericium dziennie przez cztery miesiące znacząco poprawiło funkcjonowanie psychiczne, ale korzyści te zniknęły, gdy suplementacja ustała.
Zdolność soplówki jeżowatej do pobudzania wzrostu nerwów i ochrony mózgu przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera może wyjaśnić niektóre z jego korzystnych skutków dla zdrowia mózgu.
Należy jednak pamiętać, że większość badań przeprowadzono na zwierzętach lub w probówkach. Dlatego potrzebne są profesjonalne badania kliniczne na ludziach.
STRESZCZENIE
Grzyby hwecium zawierają związki, które stymulują wzrost komórek mózgowych i chronią je przed uszkodzeniami spowodowanymi przez chorobę Alzheimera. Potrzebne są jednak dalsze badania kliniczne z udziałem ludzi.
Aż jedna trzecia osób żyjących w krajach rozwiniętych doświadcza objawów lęku i depresji.
Chociaż istnieje wiele przyczyn lęku i depresji, przewlekłe zapalenie może być głównym czynnikiem.
Nowe badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt grzyba hericium ma działanie przeciwzapalne, które może zmniejszyć objawy lęku i depresji u myszy.
Inne badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z soplówki jeżowatej może również pomóc w regeneracji komórek mózgowych i poprawić funkcjonowanie hipokampa, regionu mózgu odpowiedzialnego za przetwarzanie wspomnień i reakcji emocjonalnych.
Naukowcy uważają, że lepsze funkcjonowanie hipokampa może tłumaczyć zmniejszenie zachowań lękowych i depresyjnych u myszy otrzymujących te ekstrakty.
Chociaż te badania na zwierzętach są obiecujące, niewiele jest badań tego typu na ludziach.
Jedno małe badanie przeprowadzone u kobiet w okresie menopauzy wykazało, że spożywanie ciasteczek zawierających grzyby hericium raz na dobę przez jeden miesiąc pomogło zredukować zgłaszane przez nie uczucia irytacji i niepokoju.
STRESZCZENIE
Badania sugerują, że soplówka jeżowata może pomóc złagodzić łagodne objawy lęku i depresji, ale potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby lepiej zrozumieć korelację.
Układ nerwowy składa się z mózgu, rdzenia kręgowego i innych nerwów, które są rozmieszczone w całym ciele. Komponenty te współpracują ze sobą w celu wysyłania i przesyłania sygnałów, które kontrolują prawie każdą funkcję ciała.
Urazy mózgu lub rdzenia kręgowego mogą być katastrofalne. Często powodują paraliż lub utratę funkcji umysłowych i leczenie go może zająć dużo czasu.
Jednak badania wykazały, że ekstrakt z grzyba lwa może pomóc przyspieszyć powrót do zdrowia po tych typach urazów, stymulując wzrost i naprawę komórek nerwowych.
W rzeczywistości okazało się, że ekstrakt grzyba z grzywy lwa skraca czas regeneracji o 23–41%, gdy jest podawany szczurom z urazami układu nerwowego.
Ekstrakt z grzywy lwa może również pomóc zmniejszyć nasilenie uszkodzenia mózgu po udarze.
W jednym z badań wysokie dawki ekstraktu z grzyba lwa podawanego szczurom natychmiast po udarze pomogły zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć uraz mózgu związany z udarem o 44%.
Chociaż wyniki te są obiecujące, nie przeprowadzono badań na ludziach, aby ustalić, czy lwa grzywa będzie miała taki sam efekt terapeutyczny na urazy układu nerwowego.
STRESZCZENIE
Badania na szczurach wykazały, że ekstrakt z grzywy lwa może przyspieszyć czas powrotu do zdrowia po urazach układu nerwowego, ale brakuje ludzkich badań.
Grzyby Hericium w formie kapsułek znajdziesz na https://grzybowysklep.pl/hericium-soplowka-jezowata/29-84-hericium-proszek-kapsulki.html
Wrzody są zdolne do tworzenia się wszędzie wzdłuż przewodu pokarmowego, w tym żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego.
Wrzody żołądka są często spowodowane dwoma głównymi czynnikami: przerostem bakterii zwanej Helicobacter pylori i uszkodzeniem warstwy śluzowej żołądka, która jest często wynikiem długotrwałego stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
Ekstrakt z soplówki jeżowatej może chronić przed rozwojem wrzodów żołądka poprzez hamowanie wzrostu H. pylori i ochronę błony śluzowej żołądka przed uszkodzeniem.
Kilka badań wykazało, że ekstrakt z „grzywy lwa” może zapobiec wzrostowi H. pylori w probówce, ale żadne badania nie sprawdzały, czy mają takie same działanie w żołądku.
Dodatkowo, badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z grzybów hericium był bardziej skuteczny w zapobieganiu wywoływanym przez alkohol wrzodom żołądka niż tradycyjne leki obniżające poziom kwasu – i bez żadnych negatywnych skutków ubocznych.
Ekstrakt z tych grzybów może również zmniejszyć stan zapalny i zapobiec uszkodzeniu tkanek w innych obszarach jelit. W rzeczywistości mogą one pomóc w leczeniu chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna.
W jednym badaniu z udziałem osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego stwierdzono, że przyjmowanie suplementu grzybowego zawierającego 14% ekstraktu z soplówki jeżowatej znacząco zmniejszało objawy i poprawiało jakość życia po trzech tygodniach.
Jednakże, gdy to samo badanie powtórzono u pacjentów z chorobą Crohna, korzyści nie były lepsze niż placebo.
Ważne jest, aby pamiętać, że suplement ziołowy użyty w tych badaniach obejmował kilka rodzajów grzybów, dlatego trudno jest wyciągnąć jakiekolwiek wnioski na temat wpływu soplówki.
Ogólnie badania sugerują, że ekstrakt z hericium może pomóc w hamowaniu rozwoju wrzodów, ale potrzebne są dalsze badania na ludziach.
STRESZCZENIE
Wykazano, że ekstrakt z soplówki jezowatej chroni przed wrzodami żołądka i jelit u gryzoni, ale badania na ludziach są sprzeczne.
Grzyby hericium w formie proszku znajdziesz tutaj https://grzybowysklep.pl/hericium-soplowka-jezowata/31-87-hericium-proszek.html
Główne czynniki ryzyka chorób serca obejmują otyłość, wysokie triglicerydy, duże ilości utlenionego cholesterolu i zwiększoną tendencję do powstawania zakrzepów krwi.
Badania pokazują, że ekstrakt z soplówki jeżowatej może wpływać na niektóre z tych czynników i zmniejszać ryzyko chorób serca.
Badania na szczurach i myszach wykazały, że ekstrakt z grzybów hericium poprawia metabolizm tłuszczu i obniża poziom triglicerydów.
Jedno badanie na szczurach karmionych dietą wysokotłuszczową i dawkach dziennych ekstraktu z soplówki wykazało 27% niższy poziom trójglicerydów i 42% mniejszy przyrost masy ciała po 28 dniach.
Ponieważ otyłość i wysokie trójglicerydy są uważane za czynniki ryzyka chorób serca, jest to jeden ze sposobów, w jaki te grzyby przyczyniają się do zdrowia serca.
Badania w probówkach wykazały również, że ekstrakt z soplówki może pomóc w zapobieganiu utlenianiu cholesterolu w krwiobiegu.
Utlenione cząsteczki cholesterolu mają tendencję do przyczepiania się do ścian tętnic, powodując ich stwardnienie i zwiększając ryzyko zawału serca i udaru. Dlatego zmniejszenie utleniania jest korzystne dla zdrowia serca.
Co więcej, soplówka jeżowata zawierają związek zwany hericenonem B, który może zmniejszać szybkość krzepnięcia krwi i zmniejszać ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
Grzyby hericium wydają się przynosić korzyści sercu i naczyniom krwionośnym na wiele sposobów, ale potrzebne są badania na ludziach, aby to wspierać.
STRESZCZENIE
Badania na zwierzętach i probówkach sugerują, że ekstrakt z soplówki jeżowatej może zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka sposobów, ale badania na ludziach są konieczne do potwierdzenia tych wyników.
Cukrzyca jest chorobą, która występuje, gdy organizm traci zdolność do kontrolowania poziomu cukru we krwi. W rezultacie poziomy są stale podwyższone.
Chronicznie wysoki poziom cukru we krwi ostatecznie powoduje komplikacje, takie jak choroba nerek, uszkodzenie nerwów w rękach i stopach oraz utrata wzroku.
Grzyb hericium może być korzystny w leczeniu cukrzycy, poprawiając kontrolę cukru we krwi i zmniejszając niektóre z tych działań niepożądanych.
Kilka badań na zwierzętach wykazało, że soplówka jeżowata może powodować znacznie niższy poziom cukru we krwi zarówno u myszy normalnych, jak i cukrzycowych, nawet w dawkach dziennych tak niskich jak 2,7 mg na funt (6 mg na kg) masy ciała.
Jednym ze sposobów, w jaki soplówka obniża poziom cukru we krwi, jest blokowanie aktywności enzymu alfa-glukozydazy, który rozkłada węglowodany w jelicie cienkim.
Gdy ten enzym jest zablokowany, organizm nie jest w stanie tak skutecznie trawić i wchłaniać węglowodanów, co powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi.
Oprócz obniżenia poziomu cukru we krwi, ekstrakt z grzywy lwa może zmniejszyć ból nerwowy w dłoniach i stopach.
U myszy z uszkodzeniem nerwu cukrzycowego sześć tygodni codziennego ekstraktu z soplówki jeżowatej znacząco zmniejszało ból, obniżało poziom cukru we krwi, a nawet zwiększało poziom antyoksydantów.
Grzyb hericium wykazuje potencjał jako suplement terapeutyczny w cukrzycy, ale potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie określić, w jaki sposób można go stosować u ludzi.
STRESZCZENIE
Soplówka jeżowata może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć ból nerwowy u myszy, ale potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy może to być dobra opcja terapeutyczna u ludzi.
Grzyby hericium w formie ekstraktu znajdziesz tutaj https://grzybowysklep.pl/hericium-soplowka-jezowata/30-85-hericium-ekstrakt-w-kapsulkach.html
Rak pojawia się, gdy DNA ulega uszkodzeniu i powoduje, że komórki dzielą się i replikują poza kontrolą.
Niektóre badania sugerują, że soplówka jeżowata ma zdolności walki z rakiem, dzięki kilku jego unikalnym związkom. Źródło 1, Źródło 2
W rzeczywistości, gdy ekstrakt z grzyba hericium miesza się z ludzkimi komórkami nowotworowymi w probówce, powodują one szybsze obumieranie komórek nowotworowych. Wykazano to w kilku typach komórek nowotworowych, w tym w komórkach raka wątroby, jelita grubego, żołądka i krwi. Źródło 1, Źródło 2, Źródło 3
Jednak co najmniej jedno badanie nie powielało tych wyników, więc potrzeba więcej badań. Źródło
Wykazano, że oprócz zabijania komórek rakowych ekstrakt z soplówki jeżowatej hamuje rozprzestrzenianie się raka.
Jedno z badań na myszach z rakiem jelita grubego wykazało, że przyjmowanie ekstraktu z tych grzybów zmniejszyło rozprzestrzenianie się raka do płuc o 69%. Źródło
Inne badanie wykazało, że ekstrakt z soplówki jeżowatej był bardziej skuteczny niż tradycyjne leki przeciwnowotworowe w spowalnianiu wzrostu guza u myszy, a ponadto miał mniej skutków ubocznych. Źródło
Jednak przeciwnowotworowe działanie tych grzybów nigdy nie było testowane na ludziach, więc potrzebne są dalsze badania.
STRESZCZENIE
Badania na zwierzętach i probówkach pokazują, że ekstrakt z soplówki jeżowatej może zabijać komórki nowotworowe i spowalniać rozprzestrzenianie się guzów, ale nadal potrzebne są badania na ludziach.
Uważa się, że przewlekłe zapalenie i stres oksydacyjny są źródłem wielu współczesnych chorób, w tym chorób serca, nowotworów i chorób autoimmunologicznych. Źródło
Badania pokazują, że soplówka jeżowata zawierają silne związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą pomóc zmniejszyć wpływ tych chorób. Źródło
W rzeczywistości jedno badanie badające zdolności antyoksydacyjne 14 różnych gatunków grzybów wykazało, że grzyby hericium mają czwartą najwyższą aktywność przeciwutleniającą i zaleca, aby uważać ją za dobre źródło przeciwutleniaczy. Źródło
Kilka badań na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z grzywy lwa zmniejsza markery zapalenia i stres oksydacyjny u gryzoni i może być szczególnie przydatny w leczeniu nieswoistego zapalenia jelit, uszkodzenia wątroby i udaru mózgu. Źródło 1, Źródło 2, Źródło 3, Źródło 4
Grzyby z grzywy lwa mogą również pomóc w zmniejszeniu niektórych zagrożeń zdrowotnych związanych z otyłością, ponieważ wykazano, że zmniejszają one ilość zapalenia uwalnianego przez tkankę tłuszczową. Źródło
Konieczne są dalsze badania w celu określenia potencjalnych korzyści zdrowotnych u ludzi, ale wyniki badań laboratoryjnych i na zwierzętach są obiecujące.
STRESZCZENIE
Soplówka jeżowata zawiera silne związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zmniejszeniu wpływu chorób przewlekłych.
Silny układ odpornościowy chroni organizm przed bakteriami, wirusami i innymi chorobotwórczymi patogenami.
Z drugiej strony, słaby układ odpornościowy naraża organizm na większe ryzyko rozwoju chorób zakaźnych.
Badania na zwierzętach pokazują, że soplówka jeżowata może zwiększyć odporność poprzez zwiększenie aktywności układu odpornościowego jelit, który chroni organizm przed patogenami, które dostają się do jelita przez usta lub nos. Źródło
Efekty te mogą częściowo wynikać z korzystnych zmian w bakteriach jelitowych, które stymulują układ odpornościowy. Źródło
W jednym z badań stwierdzono nawet, że suplementacja ekstraktem z grzybów hericium codziennie prawie czterokrotnie wydłuża życie myszy, którym wstrzyknięto śmiertelną dawkę bakterii salmonelli. Źródło
Wzmacniające odporność efekty grzyba ”lwia grzywa” są bardzo obiecujące, ale ten obszar badań wciąż się rozwija.
STRESZCZENIE
Wykazano, że soplówka jeżowata maja działanie wzmacniające odporność u gryzoni, ale potrzeba znacznie więcej badań.
Żadne badania na ludziach nie zbadały skutków ubocznych grzyba hericium lub jego ekstraktu, ale wydają się być bardzo bezpieczne.
Nie zaobserwowano działań niepożądanych u szczurów, nawet przy dawkach tak wysokich jak 2,3 grama na funt (5 gramów na kg) masy ciała dziennie przez miesiąc lub niższych dawkach przez trzy miesiące.
Jednak każdy, kto jest uczulony lub wrażliwy na grzyby, powinien unikać soplówki, ponieważ jest to gatunek grzyba.
Udokumentowano przypadki osób mających trudności z oddychaniem lub wysypki skórne po ekspozycji na grzyby hericium, prawdopodobnie związane z alergiami.
STRESZCZENIE
Badania na zwierzętach sugerują, że soplówka jeżowata i jej ekstrakty są bardzo bezpieczne, nawet w wysokich dawkach. Zgłaszano jednak reakcje alergiczne u ludzi, więc każdy, kto ma znaną alergię na grzyby, powinien tego unikać.
Wykazano, że grzyby hericium i ich ekstrakt mają wiele korzyści zdrowotnych.
Badania wykazały, że soplówka jeżowata może chronić przed demencją, łagodzić łagodne objawy lęku i depresji oraz pomagać w naprawie uszkodzeń nerwów.
Wykazuje także silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i wzmacniające układ odpornościowy i wykazano, że zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów, wrzodów i cukrzycy u zwierząt.
Chociaż obecne badania są obiecujące, potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby opracować praktyczne zastosowania zdrowotne soplówki jeżowatej. Szukasz ekstraktów i proszków z soplówki jeżowatej w czystej postaci? Odwiedź nasz sklep https://grzybowysklep.pl/23-hericium-soplowka-jezowata