Czernidłak (Coprinus comatus) jest powszechnie występującym grzybem z rodziny pieczarkowatych, który pojawiają się latem i jesienią na zarówno na trawnikach jak i w lasach. Grzyb ten jest jak najbardziej jadalny w młodym stadium wzrostu ale poza wartościami odżywczymi ma on wiele zastosowań pro zdrowotnych. Czy czernidłak jest w pełni bezpieczny do spożycia? Jak grzyby coprinus wpływają na nasze zdrowie? Czytaj dalej!
Czernidlaki są jak najbardziej jadalne ale nie trafiają zbyt często na Polskie stoły. Ich komercyjna sprzedaż jest niemal niemożliwa z uwagi na to, że grzyby te wyglądają niezwykle nie apetycznie zaledwie parę godzin po zerwaniu.
Ich ciekawą właściwością jest zmiana konsystencji niedługo po zerwaniu. Czernidłak bardzo szybko czernieje i zmamienia się w dosyć lepką papkę jeśli nie zostanie przetworzony odpowiednio w przeciągu kilku godzin. Jeśli grzyby Coprinus, które zbierasz, zamieniają się w czarną mazię, zanim będziesz mógł je ugotować, możesz użyć płynu jako półtrwałego atramentu.
Swojego czasu popularną informacją w zbiorach literatury grzybiarskiej była notka o tym aby nie mieszać czernidłaka z alkoholem. Bardzo ważne jest aby rozróżnić dwa gatunki tego grzyba Czernidłak kłopakowaty i Czernidłak pospolity. Połączenie nieco mniejszej odmiany czernidłaka (Coprinus atramentiarius / Coprinopsis atramentaria) czyli czernidłaka pospolitego wywołuje bardzo groźne zaburzenie w metabolizmie alkoholu. Aby uniknąć groźnych reakcji należy dobrze poznać morfologię tego grzyba.
W piśmiennictwie grzybiarskim i żargonie regionalnym grzybiarzy znajdziemy wiele określeń dla tego grzyba. Bebłaka kołpak, kołpal, czubajka, kołpaczek, sowa, psia bedłka – to wszystko nazwy tego samego grzyba. Niezależnie od nazwy, wygląd czernidłaka kołpakowatego (bezpiecznego do spożycia) wygląda następująco.
Kapelusz
Wysoki na 5-10 cm jest na początku cylindryczny a następnie przechodzi w stadium dzwonowate. W przypadku dojrzałego owocnika następuje pęknięcie w skutek rozchylenia kapelusza i uniesienia go.
Blaszki
Młody owocnik posiada białe blaszki. W późniejszym stadium wzrostu, dorosły grzyb ma czarne, gęste i cienkie blaszki.
Trzon
Wysoki na 5-10 cm cylindryczny w przypadku młodego owocnika staje się bardziej dzwonowaty w dorosłym stadium. Łatwo odłamuje się od kapelusza. Jest nieco korzeniasty. Kolor biały i gładki z ruchomym pierścieniem.
Miąższ
Biały i delikatny pozbawiony wyraźnego smaku o przyjemnym i niedrażniącym zapachu. Krucha konsystencja kapelusza.
Wysyp zarodników
Zarodniki czarne o średnicy 10-15 x 6-8 µm, eliptyczne, gładkie.
Naukowcy z University of Florida zgłosili w 2017 r., że białko Y3 zawarte właśnie w czernidłaku, może wiązać się z białkami na powierzchni pewnego typu komórek białaczkowych. Działanie to wywołało kaskadę enzymów, które zabiły 90 procent komórek białaczkowych, co sugeruje, że białko Y3 i preparaty z ekstraktem z czernidłaka mogą być obiecującymi kandydatami na nowe metody leczenia białaczki.
Szczegóły badań można znaleźć w następującym badaniu. Źródło:
Yousong Ding et al “Cytotoxic protein from the mushroom Coprinus comatus possesses a unique mode for glycan binding and specificity.” Proceedings of the National Academy of Sciences, 22.08.2017, doi: 10.1073/pnas.170689411
Badania laboratoryjne w innych miejscach sugerują, że grzyby Coprinus mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, jak również zdolność do modulowania aktywności układu odpornościowego. Niektóre badania wykazały, że Coprinus comatus może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, chociaż jak dotąd zaobserwowano to tylko u myszy z cukrzycą. Nie mamy badań dokumentujących jakiekolwiek z tych skutków u ludzi, więc nie należy przyjmować tych informacji jako informację o faktycznych właściwościach leczniczych suplementów z czernidłaka.
Inną korzyścią dla zdrowia, jaką te grzyby wydają się mieć, jest ich zdolność do absorbowania toksycznych metali ciężkich z gleby, w tym kadmu, rtęci i arsenu. Mogą być przydatne w oczyszczaniu zanieczyszczonych miejsc. Kolejny plus: właściwości przeciwutleniające gatunków Coprinus mogą pomóc zneutralizować stres oksydacyjny wywołany zanieczyszczeniami.
Szukasz suplementów diety na bazie grzybów Coprinus (czernidłak)? Sprawdź produkty na bazie czernidlaka kołpakowatego. https://grzybowysklep.pl/18-coprinus-czernidlak-kolpakowaty
Delikatny smak tych grzybów powinien być wyeksponowany a nie przyćmiewany mocnymi przyprawami jak choćby czosnek, czy papryka. Aby uzyskać maksymalny smak i walory estetyczne potraw na bazie czernidłaka należy zbierać jedynie osobniki młode, ze złożonym kapeluszem i bez czarnych nalotów.
Doskonałym sposobem przyrządzenia tego grzyba jest użycie go w daniach z tempurą lub innymi lekkimi panierkami, takimi jak ciasto piwne. Czernidłaki oczyszczone zanurzamy w panierce i smażymy szybko na gorącym tłuszczu tak aby grzyb nie wchłonął nadmiaru oleju a panierka pozostała chrupiąca.
Kolejnym sposobem na przetworzenie czernidłaka w nieco starszej postaci (kiedy widoczny jest czarny nalot) jest dodanie go do zup lub ciemnych sosów grzybowych. Esencjonalne buliony grzybowe nabiorą naturalnie ciemnego koloru właśnie dzięki właściwościom dojrzalszego czernidłaka.