Skip to content
Zamów przez telefon +48 504 196 233
Logo
Twoje konto
×
  •  
  • Produkty
  • Instrukcje Uprawy
    • Pieczarka Biała i Brązowa
    • Boczniak
    • Grzyb “Kania”
  • Dostawa
  • Zwrot
  • O Nas
  • Blog
  • Kontakt

0 Produktów

  - 0.00zł

Start - Kania

Kania

Instrukcja do założenia uprawy grzybów „Kania”

Położe to jest idealne do założenia hodowli grzybów “Kania” w ogrodzie. Najlepszym czasem założenia hodowli jest okres od marca do końca października. Podłoże to można przechowywać w chłodnym miejscu (+2 stopnia do +8 stopni) przez 4 tygodnie. Otrzymujecie Państwo substrat grzybów Kania, przerośnięty tkanką grzybni podobną do nici pajęczych w kolorze biało-żółtym.

Założenie uprawy w ogrodzie

1. Nalezy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek , tak aby całe podloże się tam zmieściło. . Wskazówka: grzyby Kania rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie!

2. Proszę usunąć opakowanie z folii, położyć podłoże w dołku i przykryć ok. 3-centymertową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew.

Pielęgnacja w czasie wzrostu grzybni
W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywajacej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Grzyb Kania rośnie – podobnie jak w środowisku naturalnym – tylko w czasie od lipca do października, tzn. jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpilwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym! Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, czy rzeczywiście zbieracie Państwo grzyb Kania (Macrolepiota procera)!

Grzyb “Kania” należy do największych występujących u nas grzybów, średnica jego kapelusza może osiągnąć 30cm. Do gotowania używa się jedynie kapeluszy, korzeń jest często zdrewniały, nawet u młodych grzybów. Grzyby te szybko nasiąkają wodą i tracą przy tym swój aromat, z tego względu należy je w miarę możliwości czyścić tylko papierowym ręcznikiem. Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.

Uwaga: nie spożywać surowych grzybów “Kania”.

Smażone grzyby “Kania”

Ok. 400g młodych kapeluszy grzybów “Kania” ostrożnie przetrzeć suchą ściereczką, posypać solą i pieprzem, panierować najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz we frytownicy do ok. 180 stopni i smażyć kolejne porcje grzybów przez 5-6 minut na złoty kolor.

Grzyby “Kania”w sosie koperkowo-śmietanowym

OK. 500g młodych kapeluszy grzybów Kania ostrożnie przetrzeć suchą ściereczką i pokroić w kawałki. Pokroić w drobne kawałki 75 g boczku i 1 szalotkę i podsmażyć na odrobinie masła. Dodać kawałki grzybów i dusić przez 10-12 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać 75ml śmietany i 1 pojemnik cerme fraiche i całość zagotować. Zmieszać z 2-3 łyżkami drobno posiekanego koperku i serwować.

Danie z grzybów “Kania”(8 całych kapeluszy grzybów Kania)

Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy w oliwek, podsmażyć 2 drobno posiekane szalotki, następnie dodać 1 posiekany ząbek czosnku. Zdjąć patelnię z ognia i ochłodzić. W miseczce roztrzepać 2 jajka, posolić i popieprzyć. Dodać ok. 60g bułki tartej, zawartość patelni i na koniec 100g startego żółtego sera (np. ementalera) oraz trzy łyżki posiekanej natki pietruszki. Starannie wymieszać i rozłożyć na cztery całe kapelusze grzybów Kania, po czym przykryć drugim kapeluszem. Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i ułożyć kapelusze obok siebie. Posypać resztą bułki tartej i skropić oliwą z oliwek. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zamów przez telefon +48 504 196 233
Konto bankowe
97 1240 2177 1111 0000 3575 5498
POLITYKI
  • Polityka Rejestracji Konta
  • Polityka prywatności
  • Polityka Cookies
  • Regulamin Sklepu Internetowego
STREFA KLIENTA
  • Ulubione
  • Moje Konto
SZYBKI SKRÓT
  • O Nas
  • Nasz Blog
  • Zwrot
  • Dostawa
  • Kontakt
KONTAKT
NIKO Grzybowy Sklep
Unitów Podlaskich 8,
21-500 Biała Podlaska,
woj. lubelskie, Polska
+48 504 196 233
+48 504 196 233
[email protected]

Copyright © 2019

Realizacja
Ta strona korzysta z plików cookies w celu analizy ruchu i obsługi podstawowych funkcjonalności. Możesz wyrazić zgodę na dostęp do Twoich plików cookies lub zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o korzystaniu z plików cookie w witrynie, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności i Polityką plików cookie.
Ustawienia ciasteczekZaakceptuj wszystkie

Manage consent

Polityka Cookies

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o korzystaniu z plików cookie w witrynie, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności i Polityką plików cookie.
Funkcjonalne
Odmowa udzielenia dostępu do plików cookies może wpłynąć na podstawowe funkcjonalności serwisu.
Analityczne
Odmowa przyznania dostępu do plików cookie uniemożliwi nam ulepszanie naszej strony internetowej i zwiększanie jej wydajności.
SAVE & ACCEPT