Wraz ze wzrostem wykorzystania produktów grzybowych ważne jest aby budować wiedzę opinii publicznej o kwestiach bezpieczeństwa dotyczących preparatów grzybowych. Wprowadzający w błąd marketing powoduje dezorientację konsumentów, ryzyko i szkody w naszej branży. W Grzybowym sklepie dbamy o dostarczanie najlepszych, naukowych informacji dotyczących bezpieczeństwa i optymalnego wykorzystania grzybów dla korzyści zdrowotnych. Zatem dzisiaj odpowiemy na ważne pytanie czy powinieneś jeść surowe grzyby i przyjmować suplementy z nieprzetworzonych grzybów.
Nie, absolutnie nie! Surowe grzyby są w dużej mierze niestrawne ze względu na twarde ściany komórkowe, złożone głównie z chityny.
Grzyby mają bardzo twarde ściany komórkowe i są zasadniczo niestrawne, jeśli ich nie ugotujesz. Dokładne podgrzanie uwalnia zawarte w nich składniki odżywcze, w tym białko, witaminy z grupy B i minerały, a także szeroką gamę nowych związków, których nie ma w innych produktach spożywczych.
Surowe grzyby i grzybnia mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze strony szkodliwych patogenów i toksyn wrażliwych na ciepło – potencjalnie powodując uszkodzenie czerwonych krwinek, podrażnienie przewodu pokarmowego i reakcje alergiczne, takie jak wysypka skórna.
Spożywaj grzyby lub suplementy na bazie grzybów, które zostały ugotowane lub poddane obróbce cieplnej.
Właściwa obróbka cieplna powoduje denaturację toksyn, zmiękcza tkanki grzybowe i pozwala naszym naturalnym enzymom trawiennym na dostęp i wykorzystanie nieodłącznych korzyści zarówno grzybów kulinarnych, jak i suplementów grzybowych. Grzyby jadalne powinny być zmiękczone przez podgrzanie do temperatury co najmniej 60 ˚C przez wiele godzin, najkorzystniej powyżej 90 ° C w celu uwolnienia ich składników odżywczych, uczynienia ich strawnymi i bezpiecznymi.
Produkty w postaci ekstraktów i proszków z grzybów witalnych firmy Hawlik zostały podgrzane do odpowiedniego poziomu, aby zmaksymalizować korzyści odżywcze i bezpieczeństwo. Nasz proces obejmuje:
– Uprawę grzybni na certyfikowanym podłożu.
– Przy maksymalnej wydajności zbieramy i natychmiast liofilizujemy materiał, aby zachować składniki odżywcze i zapobiec utlenianiu. (Suszenie na powietrzu, tańsza i gorsza metoda przetwarzania, nie osiąga maksymalnych poziomów składników ani nie obniża poziomów toksyn i jest podatna na zanieczyszczenie i utlenianie.)
Masę grzybów poddajemy obróbce cieplnej po liofilizacji, aby aktywować i odblokować związki odżywcze oraz zapewnić ich biodostępność. Produkty grzybowe firmy Hawlik dostępne na Grzybowym sklepie są testowane co najmniej cztery razy pod kątem jakości i czystości.
Sprawdź nasza ofertę suplementów na bazie grzybów witalnych. Odwiedź nasz sklep.
Publikacje naukowe:
Shibata, T., M. Kudou, Y. Hoshi, A. Kudo, N. Nanashima, K. Miyairi, 2010. “Isolation and characterization of a novel two-component hemolysin, erylysin A and B, from an edible mushroom, Pleurotus eryngii.” Toxicon 56: 1436–1442.
Kopp, T., P. Mastan, N. Mothes, S. Tzaneva, G. Stingl, A. Tanew, 2009. “Systemic allergic contact dermatitis due to consumption of raw shiitake mushroom.”Clinical and Experimental Dermatology 34: e910–e913.
Choi Y., S.M. Lee, J. Chun, H.B. Lee, J. Lee, 2006. “Influence of heat treatment on the antioxidant activities and polyphenolic compounds of Shiitake (Lentinus edodes) mushroom.” Food Chemistry 99(2): 381–387. doi:10.1016/j.foodchem.2005.08.004.
Ma, L., H. Chen, W. Zhu, Z. Wang, 2013. “Effect of different drying methods on physicochemical properties and antioxidant activities of polysaccharides extracted from mushroom Inonotus obliquus.” Food Research International 50:633-640.