Shiitake (Twardziak jadalny)

Grzyby Shiitake są jednymi z najpopularniejszych grzybów na świecie. Są cenione za bogaty, pikantny smak i różnorodne korzyści zdrowotne. Związki zawarte w shiitake mogą pomagać w walce wieloma dolegliwościami, zwiększać odporność i wspierać zdrowie. Shiitake to jadalne grzyby pochodzące z Azji Wschodniej. Shiitake, zwykle spożywane jak warzywa, to grzyby, które rosną naturalnie na rozkładających się drzewach liściastych. Można je znaleźć świeże, suszone lub w różnych suplementach diety. Shiitake mają mało kalorii. Oferują również duże ilości błonnika, a także witaminy B i niektóre minerały. Ponadto shiitake zawiera wiele takich samych aminokwasów jak mięso, a także polisacharydy, terpenoidy, sterole i lipidy, z których niektóre mają działanie wzmacniające odporność i obniżające poziom cholesterolu.

Aktywne filtry