Suszone grzyby Thai -Smardz tajlandzki
  • Suszone grzyby Thai -Smardz tajlandzki

Suszone grzyby Thai - Smardz tajlandzki

Ten grzyb jadalny, ceniony w Azji, a przede wszystkim w Tajlandii, jest u nas nieznany, co najwyżej stosują go miłośnicy tajskiej kuchni! Nie powinno go zabraknąć w żadnym daniu kuchni azjatyckiej.

PRODUKT DOSTĘPNY WYŁĄCZNIE NA ZAMÓWIENIE. PRZYBLIŻONY CZAS OCZEKIWANIA 7-14 DNI.
42,00 zł
Zawartość

  • 999 Przedmiot sztuk
  • W magazynie
  • Nowy etekst

Thai - Smardz tajlandzki

Smardze tajskie, świeże lub suszone, to grzyby niskokaloryczne. 100 gramów zawiera około 31 kalorii. Niemniej jednak są one obdarzone doskonałym poziomem przeciwutleniaczy wzmacniających zdrowie, niezbędnych minerałów i witamin.

Smardze zawierają największą ilość witaminy D wśród grzybów jadalnych. 206 IU lub 34% dziennego zapotrzebowania Poziomy witaminy D w 100 gramach surowych smardzy, głównie w postaci ergokalcyferolu (vit.D-2). Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest oznaczana jako "hormon" ze względu na jej rolę w rozwoju kości i metabolizm wapnia.

Smardze tajskie są wyjątkowe wśród dzikich grzybów jadalnych, które są rozpoznawane ze względu na bogatą zawartość minerałów. 100 gramów mniejszych smarownic ma odpowiednio 69%, 152%, 26% i 18% miedzi, żelaza, manganu i cynku. Jednym z kluczowych elementów tego procesu jest kofaktor wielu enzymów utleniających zaangażowanych w metabolizm komórkowy. Jest również niezbędny do produkcji krwinek (hemtopoeza) i neuroprzekaźnictwa.

100 g więcej grzybów zawiera 194 mg lub 28% RDI fosforu i 43 mg wapnia. Odpowiedni poziom wapnia, fosforu i witamin we krwi ma kluczowe znaczenie dla wzrostu i rozwoju kości i zębów.

Grzyby te są świetnym źródłem cynku. Cynk jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w metabolizmie komórkowym, regeneracji błony śluzowej, funkcji odpornościowej i rozwoju narządu rodnego. Dodatkowo grzyby te są doskonałym źródłem kompleksowej grupy witamin, takich jak niacyna (14% RDA na 100 g), ryboflawina, kwas pantotenowy i witamina B-6 (pirydoksyna). W sumie witaminy te działają jako kofaktory enzymów podczas komórkowego metabolizmu w organizmie człowieka.

Wszystkie grzyby jadalne ze względu na smak i aromat stanowią cenne uzupełnienie naszego jadłospisu.Zawartość strawnych węglowodanów (3-6%) jest znaczna, a tłuszczy bardzo mała (0,2-0,8%). Duży jest udział składników mineralnych (ok.1%). przede wszystkim żelaza,manganu,potasu i fosforu oraz fluoru,miedzi,manganu,kobaltu,tytanu. Grzyby są też zasobne w w cenne witaminy A,z grupy B oraz w niewielkie ilości witamin A,D,E i C.

Również chityna uznawana kiedyś za zbędny balast i przyczynę niestrawności, ma korzystny wpływ na procesy trawienne i perystaltykę jelit.

W grzybach jest wiele substancji czynnych, których skład chemiczny i budowa nie są do dziś dokładnie poznane. Wiele z nich pozyskiwanych jest przez przemysł farmaceutyczny i zostało wprowadzonych do konwencjonalnej medycyny.

Specyficzne kody