

Suszone grzyby Shiitake
Nasze grzyby Shiitake są najlepszej jakości. Dostarczamy całe kapelusze, bez trzonów, w bardzo korzystnej cenie. Shiitake pasuje nie tylko do wszelkich dań kuchni azjatyckiej, ale także do past, dań z ryżu, sałatek.
- 995 sztuk
- W magazynie
- Nowy etekst
Shiitake - Suszone grzyby
Shiitake to nie tylko delikatne grzyby jadalne, ale także wartościowe grzyby witalne zawierające optymalne stężenie substancji witalnych, tak wiec mają one bardzo wysoką wartość odżywczą i pozytywnie działają na fizjologię!
Grzyb Shiitake (Twardziak jadalny) już od ponad 2000 lat jest uprawiany w Chinach i Japonii wcześniej traktowany jako osobliwość a nawet jako eliksir życia. Najnowsze wyniki badań stwierdziły że świeże owocniki shiitake bardzo obniżają poziom cholesterolu we krwi. Podobnie nieco słabiej działają po ususzeniu. Znaleziono też w shiitake substancje hamujące raka a zawarty w tym grzybie lentinan może hamować namnażanie bardzo groźnego i opornego na antybiotyki gronkowca złocistego.
Wszystkie grzyby jadalne ze względu na smak i aromat stanowią cenne uzupełnienie naszego jadłospisu. Zawartość strawnych węglowodanów (3-6%) jest znaczna, a tłuszczy bardzo mała (0,2-0,8%). Duży jest udział składników mineralnych (ok.1%). przede wszystkim żelaza,manganu,potasu i fosforu oraz fluoru,miedzi,manganu,kobaltu,tytanu.Grzyby są też zasobne w w cenne witaminy A,z grupy B oraz w niewielkie ilości witamin A,D,E i C.
Również chityna uznawana kiedyś za zbędny balast i przyczynę niestrawności, ma korzystny wpływ na procesy trawienne i perystaltykę jelit.
W grzybach jest wiele substancji czynnych, których skład chemiczny i budowa nie są do dziś dokładnie poznane.Wiele z nich pozyskiwanych jest przez przemysł farmaceutyczny i zostało wprowadzonych do konwencjonalnej medycyny.