Suszone grzyby Shiitake
  • Suszone grzyby Shiitake

Suszone grzyby Shiitake

Nasze grzyby Shiitake są najlepszej jakości. Dostarczamy całe kapelusze, bez trzonów, w bardzo korzystnej cenie. Shiitake pasuje nie tylko do wszelkich dań kuchni azjatyckiej, ale także do past, dań z ryżu, sałatek.

PRODUKT DOSTĘPNY WYŁĄCZNIE NA ZAMÓWIENIE. PRZYBLIŻONY CZAS OCZEKIWANIA 7-14 DNI.
28,00 zł
Zawartość
Lista życzeń Produkt dostępny

  • 996 Przedmiot sztuk
  • W magazynie
  • Nowy etekst

Shiitake - Suszone grzyby

Shiitake to nie tylko delikatne grzyby jadalne, ale także wartościowe grzyby witalne zawierające optymalne stężenie substancji witalnych, tak wiec mają one bardzo wysoką wartość odżywczą i pozytywnie działają na fizjologię!

Grzyb Shiitake (Twardziak jadalny) już od ponad 2000 lat jest uprawiany w Chinach i Japonii wcześniej traktowany jako osobliwość a nawet jako eliksir życia. Najnowsze wyniki badań stwierdziły że świeże owocniki shiitake bardzo obniżają poziom cholesterolu we krwi. Podobnie nieco słabiej działają po ususzeniu. Znaleziono też w shiitake substancje hamujące raka a zawarty w tym grzybie lentinan może hamować namnażanie bardzo groźnego i opornego na antybiotyki gronkowca złocistego.

Wszystkie grzyby jadalne ze względu na smak i aromat stanowią cenne uzupełnienie naszego jadłospisu. Zawartość strawnych węglowodanów (3-6%) jest znaczna, a tłuszczy bardzo mała (0,2-0,8%). Duży jest udział składników mineralnych (ok.1%). przede wszystkim żelaza,manganu,potasu i fosforu oraz fluoru,miedzi,manganu,kobaltu,tytanu.Grzyby są też zasobne w w cenne witaminy A,z grupy B oraz w niewielkie ilości witamin A,D,E i C.

Również chityna uznawana kiedyś za zbędny balast i przyczynę niestrawności, ma korzystny wpływ na procesy trawienne i perystaltykę jelit.

W grzybach jest wiele substancji czynnych, których skład chemiczny i budowa nie są do dziś dokładnie poznane.Wiele z nich pozyskiwanych jest przez przemysł farmaceutyczny i zostało wprowadzonych do konwencjonalnej medycyny.

Specyficzne kody