Suszone grzyby Agaricus blazei Murrill
  • Suszone grzyby Agaricus blazei Murrill

Suszone grzyby Agaricus blazei Murrill

Grzyb ten, podobnie jak pieczarka należący do rodziny Agaricus, pochodzi z Brazylii i jest tam uprawiany od około 35 lat.

PRODUKT DOSTĘPNY WYŁĄCZNIE NA ZAMÓWIENIE. PRZYBLIŻONY CZAS OCZEKIWANIA 7-14 DNI.

51,00 zł
Zawartość

  • 998 Przedmiot sztuk
  • W magazynie
  • Nowy etekst

Agaricus blazei Murrill - Suszone grzyby

W Europie grzyb ten jest jeszcze mało znany. Jest on nie tylko smacznym grzybem jadalnym, ale przede wszystkim zalicza się do grzybów witalnych zawierających aktywne substancje biologiczne takie jak aminokwasy oraz największy udział polisacharydów wśród wszystkich grzybów witalnych! Nasze grzyby Agaricus suszone są w całości z trzonem, są sortowane ręcznie i mają najwyższą jakość!

Wszystkie grzyby jadalne ze względu na smak i aromat stanowią cenne uzupełnienie naszego jadłospisu. Zawartość strawnych węglowodanów (3-6%) jest znaczna, a tłuszczy bardzo mała (0,2-0,8%). Duży jest udział składników mineralnych (ok.1%). przede wszystkim żelaza,manganu,potasu i fosforu oraz fluoru,miedzi,manganu,kobaltu,tytanu.Grzyby są też zasobne w w cenne witaminy A,z grupy B oraz w niewielkie ilości witamin A,D,E i C.

Również chityna uznawana kiedyś za zbędny balast i przyczynę niestrawności, ma korzystny wpływ na procesy trawienne i perystaltykę jelit.

W grzybach jest wiele substancji czynnych, których skład chemiczny i budowa nie są do dziś dokładnie poznane. Wiele z nich pozyskiwanych jest przez przemysł farmaceutyczny i zostało wprowadzonych do konwencjonalnej medycyny.

Specyficzne kody